Paardenbakzand

Bent u op zoek naar zand voor uw paardenbak? Uw paardensportbodem heeft het juiste zand nodig om goed dienst te kunnen doen als paardenbak. Maar wat is nu goed zand voor de paardenbak? U weet waarschijnlijk wel wanneer het niet goed is, maar hier geven we enkele tips voor de juiste keuze. Het zand voor de paardenbak moet regelmatig en voldoende stabiel zijn en het onderhoud moet gemakkelijk uit te voeren zijn. De bodem moet veerkrachtig zijn en waterdoorlatend. Bij een buitenbodem mag de afvoer van regenwater geen probleem zijn. En tot slot, heel belangrijk: de aanlegkosten van de manegebodem moeten in verhouding staan tot het gebruik en de levensduur van de bodem.

Zand voor een paardenbak bestaat meestal uit meerdere lagen en een mix van verschillende soorten zand. Wij spreken hier van de fundering, de drainagelaag en de toplaag. Afhankelijk van het gebruiksdoel kiest u voor een bepaalde bodem. Bij zand als toplaag is het afhankelijk van de korrel hoe de waterdoorlatendheid en de vastheid van de bodem zal zijn. Er is voor de paardenbak zand met een grove korrel (stierenzand), zand met een fijne korrel (stopzand) en zand met een heel grove korrel (drainagezand).

Een paardenbak die alleen opgebouwd is uit zand, is behoorlijk onbetrouwbaar. bmX Horse Products is gespecialiseerd in
eb en vloedbodems. Deze bodem biedt de juiste hardheid, veerkracht en stabiliteit dankzij een geïntegreerd bewateringssysteem. Daarom hoeft u deze bodems nooit meer te beregenen. Door meer of minder water toe te voegen, stelt u de gewenste hardheid in.

 

Op basis van ruim tien jaar ervaring heeft bmX Horse Products verschillende zandsoorten geselecteerd die samen de bodem van de paardenbak vormen. Gebruikt u daarbij de Stability Mix in de toplaag, dan is het zand in uw paardenbak stabiel en veerkrachtig, een uitdaging voor ruiter en paard.